Prijava / Registracija
Blog

Šta raditi kada ste zaboravili da ispraznite džepove pre punjenja mašine za veš?

22.12.2021

Hladno vreme je stiglo, a sa njim i odavno zaboravljene maramice u džepovima zimske odeće. Kako da se rešite papirnih komadića razbacanih po tek opranom svežem vešu i šta treba da uradite kada vam se desi da operete novčanik ili nakit?


Šta je potrebno da uradite u slučaju kada ste zaboravili da ispraznite džepove pre punjenja mašine za veš?

Iznenađenje u džepu? Pronalaženje novčanica u jakni koju odavno niste nosili je uvek prijatno iznenađenje, ali pronaći ih nakon pražnjenja mašine za veš je sasvim druga priča. U ovakvim trenucima džepovi nam deluju kao crne rupe. Koliko god smo oprezni i imamo naviku da pregldamo veš pre nego što startujemo Hisense mašinu za pranje veša, neprijatnosti ovog tipa se dese. Tu smo da vam pomognemo da “spasete stvar” i to odmah nakon što ste otkrili da je neželjeni predmet ostao sakriven u džepu tokom pranja.
 

hisense_washer_essential_anticrease.jpg

Maramice

Ako ste otvorili mašinu za pranje veša i iznenadili se gomilom belih komadića papira koji pokrivaju vašu odeću, vrlo brzo ste shvatili ste da ste oprali i papirnu maramicu. U ovom slučaju savet je da najpre protresete svaki pojedinačni komad odeće tako da beli komadići otpadnu, potom pustite da se vaša odeća osuši i konačno je još jednom nakon što je u potpunosti suva protresete. Ako su ostaci papira i dalje tu, koristite valjak za skupljanje vlakna ili lepljivu traku kako biste uklonili preostale delove. Važno je i da ne zaboravite na čišćenje i same veš mašine i to tako što ćete mekom krpom ukloniti sve preostale deliće papira iz bubnja mašine i očistiti filter. Pokretanjem programa samočišćenja potrebno je još jednom da očistite filter. Srećom, Hisense mašine za pranje veša su tihe i efikasne u potrošnji energije i vode, što znači da pokretanje ovog programa neće naštetiti vašem kućnom budžetu.

Novčanici, kartice i novac

Ako ste oprali novčanik, prvo što treba da uradite je da uklonite sve predmete koji su bili u njemu i stavite ih sa strane da se osuše. Sa metalnim novcem skoro nikad nije problem ali su novčanice podložne oštećenjima. Zahvaljujući materijalu od kojeg su napravljene, i papirne novčanice često ostanu netaknute, samo ih je potrebno položititi i ostaviti da se osuše. U slučaju da se ipak oštete, potrebno ih je odneti u banku i zameniti ispravnim.  Kada je reč o platnim karticama, većina ih je vodootporna i izdržljiva na uticaj hemijskih supstanci deterdženata, ali ono što može biti problem je temperatura pranja. U tom slučaju, verovatno ćete morati da ih zamenite posebno ako su oprane na temperaturama iznad 57°C, budući da se iznad ove temperature mogu u nekoj meri istopiti.

Kada je u pitanju sam novčanik, njegova izdržljivost zavisi od materijala i programa pranja kroz koji je prošao. Ako vam se čini da vaš novčanik posle pranja izgleda dobro, samo ga ispraznite i ostavite da se osuši. U slučaju kožnog novčanika, verovatno će biti potrebna dodatna pažnja. Prvo, uklonite što više vode mekim peškirom i ostavite ga da se osuši prirodno bez upotrebe visokih temperatura fenova za kosu ili radijatora. Ako primetite da se materijal i dalje neprijatno oseća ili loše izgleda, pokušajte da ga obnovite sa malo preparata namenjenih nezi kože.

 

Nakit

Pravilno pranje ruku podrazumeva skidanje nakita. Nažalost, to može dovesti do toga da prstenje i narukvice stavite u džep i zaboravite na njih a onda već bude preksano jer su se oprali sa vešom. Ako je vaš nakit napravljen od zlata, srebra, platine, paladijuma, titanijuma, nerđajućeg čelika, plastike ili stakla, trebalo bi da nakon pranja ostanu neoštećen, ali predmeti od metala koji oksidiraju, verovatno neće izgledati kao što su izgledali prvobitno.

I na kraju, ne zaboravite da uvek proverite i ispraznite džepove pre pranja. Nadamo se da ćete se nakon čitanja ovog teksta setiti da proverite veš pa makar to bilo samo u nekoliko narednih puta a do tada će sezona zimske odeće i hladnog vremena već proći.  

BACK TO TOP