Bezbedna i produktivna kućna kancelarija - Hisense
...

Bezbedna i produktivna kućna kancelarija

27.8.2021
Zbog Covid-19, puno ljudi je moralo da pređe na rad od kuće. Kancelarije su obično osmišljene tako da pruže najbolje uslove za rad, ali naša kuća nije. Svi smo bili prinuđeni da napravimo mini kućne kancelarije kada nas je zadesila ova nova normalnost ali sada polako (ali sigurno) premeštamo naše kancelarije ka udobnijim kaučima ili čak krevetima. Ništa ne može da zameni udobnost, zar ne? Pa, zapravo, i nije baš tako. Projektovanje posebnog radnog prostora u vašem domu je važno. Kako bismo vas podsetili na stvari koje ste verovatno zaboravili (blokirali?), pripremili smo vam određene smernice, koje će zaštititi vaše zdravlje i povećati vašu produktivnost. 

Bezbednost na radu na prvom mestu

Ne moramo da naglašavamo da je najvažnije da vaš dom bude čist i bezbedan, bez obzira na veličinu (kutija za cipele ili vila). Ali pored toga, morate se postarati da vaš radni prostor bude organizovan tako da ne ugrožava vaše zdravlje i blagostanje. Najpre obezbedite radnu površinu koja je stabilna, dovoljno velika i visine između 720 i 750 mm. Zatim, nabavite stabilnu i udobnu kancelarijsku stolicu, tako da možete sedeti pravo i neometano se pomerati. Ukoliko radite na računaru, uverite se da je razmak između ekrana i vaših očiju najmanje 500 mm. Održavajte ekran čistim i prilagodite postavke poput svetline i veličine slova, prema vašim potrebama.

Odvojite vaš radni prostor od životnog prostora

Veoma je važno da imate odvojenu radnu sobu ili prostor, u kome ćete samo raditi (bez kauča ili kreveta). To će vam pomoći da razdvojite vaš poslovni od preko potrebnog privatnog života. Iako rad iz udobnosti vašeg kreveta, sofe ili fotelje, može biti primaljiv, to može rezultovati nižom produktivnošću. Ukoliko nemate sobu koju možete koristiti kao kancelariju, pokušajte sa odvajanjem vašeg radnog prostora od ostatka vašeg doma višim komadom nameštaja ili zastorom na sklapanje. 

Obavezno obezbedite zdravo okruženje

Preporučena sobna temperatura za postizanje najboljih radnih rezultata i očuvanje zdravlja, iznosi 24°C. Klimatizacija je odlična za održavanje temperature na tom nivou. Hisense klima uređaji imaju nekoliko funkcija koje će vaš dom učiniti ne samo prijatnijim, već takođe i bezbednijim i sjajnim radnim okruženjem. Njegovi filteri, na primer, poboljšavaju kvalitet vazduha time što apsorbuju neprijatne mirise, štetne materije i više prašine od drugih filtera. Pored toga, oni uništavaju više od 95% bakterija i dodaju aromu i vitamin C, što poboljšava kvalitet vazduha i korisno je za zdravlje i kožu. 

Izbegavajte smetnje

Uverite se da su vam stvari koje su vam potrebne, poput računara, laptopa, slušalica i čaše vode, na dohvat ruke, a da su stvari koje vam nisu potrebne sakrivene odnosno van vidokruga. Od pomoći je ukoliko vaš radni prostor ima odličnu Wi-Fi konekciju, kako stvari poput popravke Wi-Fi veze ne bi postale izgovor za izbegavanje radnih obaveza.

Održavajte rutinu

Iako rad od kuće može zvučati sjajno ljudima koji žele više fleksibilnosti, postojanje rutine i poštovanje iste će dovesti do bolje ravnoteže između posla i života, naročito ukoliko svoj rad organizujete u delovima dana kada ste najproduktivniji. Prilikom pripreme radnog rasporeda ne zaboravite da obuhvatite i kratke pauze i pauze za ručak, što će vam omogućiti da ostanete u dobrom fizičkom i mentalnom stanju. Još bolje je ukoliko organizujete ceo dan, jer aktivnosti nakon posla predstavljaju odličan stimulans da budete još produktivniji tokom radnog vremena, imate šta da iščekujete i želite da svoj posao obavite dobro, kako biste kasnije uživali bez ikakve zabrinutosti.

Možda biste želeli da pročitate i ovo: